Isevalmistatud saiapätsikesed
Koostisained
½ l piima vōi vett
25 g pärmi
soola
4-5 tera kardemoni
3-5 sl sulavōid
800-900 g jahu
Valmistusviis
Lisa leigele piimale u 37ºC vähese piimaga vedeldatud pärm ja pool jahust.
Klopi hästi segamini ja jäta sooja kohta u üheks tunniks kerkima.
Kerkinud tainale sega juurde sool, kardemon, sulatatud või ja ülejäänud jahu.
Sõtku, kuni tainas on ühtlane, läikiv ja lööb käte ning kausi küljest lahti.
Aseta tainas uuesti rätikuga kaetult 1-2 tunniks sooja kohta kerkima (kerkinud tainas sõtku paar korda alla).
Vormi pätsid, lase küpsetuspaberiga kaetud pannil kerkida u 20 minutit, määri pealt veega ja küpseta 225 ºC juures kuldpruuniks (u 30 minutit).
.......................................
Potis küpsetatud sai
Koostisained
3 dl vett
50 g pärmi
3/4 dl tumedat siirupit
1 tl soola
7 dl rukkijahu
u 3 dl nisujahu
ValmistamineValmistusaeg:
Valmistamisaeg u 20 minutit + u 30 minutit kerkib + u 90 minutit küpseb.
Valmistusviis
Soojenda vesi 37 kraadini.
Lahusta pärm vähese vedelikuga.
Lisa siirup, sool ja jahu.
Sõtku ja vormi tainas ümmarguseks.
Määri pott ja potikaas võiga.
Poti läbimõõt oleks soovitatav u 20 cm.
Lase tainal kerkida kaane all u 30 min.
Aseta pott restile ahju alumises osas.
Küpseta 200 kraadi juures u 1½ tundi.
Aseta sai restile ja pane rätik peale ning lase seal jahtuda.
......................................
Üks mahlakas sai, kus toidurasv on asendatud kohupiimaga.
Koostisained
5 dl vett
50 g pärmi
250 g kohupiima
1½ tl soola
4 dl täisterajahu
10 dl nisujahu
ValmistamineValmistusaeg:
Valmistamisaeg u 15 minutit + u 105 minutit kerkib + u 30 minutit küpseb.
Valmistusviis
Soojenda vesi 37 kraadini.
Lahusta pärm väheses vees.
Lisa ülejäänud vesi ja kohupiim.
Lisa täisterajahu ja peaaegu kogu nisujahu.
Sõtku ja lase kerkida rätiku all u 45 min.
Võta tainas välja ja sõtku veidi.
Jaga tainas kaheks ja vormi see kas kaheks pikaks või kaheks ümmarguseks saiaks.
Aseta sai küpsetuspaberiga kaetud plaadile.
Tee saiadele mõned sisselõiked.
Lase rätiku all kerkida 20-30 minutit.
Küpseta 200 kraadi juures ahju alumises osas u 30 minutit.
Lase saial resti peal ja rätiku all jahtuda.
Wednesday, December 5, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment