Thursday, December 27, 2007

jõulud 2007

menüü oli selline:
jõhvikaleib
singi-kohupiimavõie
heeringarull
verivorst
ahjukartul ja-porgand
magushapu kapsa ja õuna hautis
jõulusalat
pidulik peedisalat
kiire pohlamoos
šokolaadi-halvaatort

JÕHVIKALEIB
  • 4 dl rukkijahu (võib kasutada ka kaerajahu)
  • 3 dl nisujahu (kasutasin täistera)
  • 1 dl tumedaid rosinaid
  • 1 tl soola
  • 2 tl söögisoodat
  • 3 dl piima
  • 1 dl jõhvikaid (pohli)
  • 3 spl siirupit
  • 2 spl õli
Jahud, sool, sooda segada suures kausis. Lisada marjad (võib enne katki tampida), siirup, õli ja piim, segada. Tainas vormi (kasutasin keeksi vormi ja panin küpsetuspaberi alla), 200 kraadi ja 50-60 minutit.

SINGI-KOHUPIIMAVÕIE
  • 250 g keedusinki (kasutasin Viru sinki)
  • 250 g kohupiima
  • 1-2 spl mädarõigast
  • 1 tl sinepit
  • 2 psl hakitud peterselli
  • 3 spl pehmet võid
  • 0,5 tl soola
  • musta pipart
Sink lõigata väiksemateks tükkideks ja purustada koos teiste ainetega köögikombainis ühtlaseks massiks. Väga hea võileivakate. Tegin poole sellest kogusest.

HEERINGARULL
  • 9 viilu röstleiba (nt Rukkiröst)
  • 1 dl piima niisutamiseks
Täidis:
  • 3 heeringafileed
  • 3 keedetud muna
  • 500 g ürdimaitselist toorjuustu
  • 1 tl sidrunipipart
  • 1 dl hakitud tilli
Kaunistada kirsstomatite, tilli ja keedetud munaga

Röstleivalt lõigata ära koorik, asetada fooliumile 3x3 viilu ja niisutada piimaga. Täidise jaoks hakkida heeringafileed, muna ja till, segada toorjuustu ja sidrunipipraga. Kolmveerand täidisest määrida leibade peale, keerata fooliumi abil rulli. Hoida üleöö külmas, serveerimisel määrida peale ülejäänud täidis ja kaunistada.

AHJUKARTUL JA -PORGAND
Koorisin kartuli ja porgandi ära, kartul väiksemateks tükkideks ja kartulimaitseainet peale, küpsetuskotti ja ahju, u tunni küpses. Ei lisanud rasva ega õli, nii et väga tervislik.

MAGUSHAPU KAPSA-ÕUNAHAUTIS
  • 1 kg valget peakapsast
  • 1 dl oliiviõli
  • 500 g väiksemaid hapusid õunu
  • 1 tl soola
  • 1-2 spl sidrunimahla
  • 2-3 spl suhkrut
Kapsa lasin köögikombainig ribadeks, läks suurde potti koos õli ja 2 dl keeva veega. Lasin haududa u 10 minutit, siis lisasin puhastatud õunasektorid ja segasin läbi, juurde läks veel 2-3 spl suhkrut, 1 tl soola ja 1 spl sidrunimahla. Vahepeal segasin, haudus u tund aega, vett juurde panna polnudki vaja. Esimene kapsategu ja nii head tulid.

JÕULUSALAT
  • 400 g suitsujuustu
  • 400 g õunu
  • 3 suurt porgandit
  • 3-4 dl majoneesi
Suitsujuustu ja õuna lõikasin väikesteks kuubikuteks, porgandi riivisin jämadema riiviga ja segasin kokku majoneesiga. Sigahea salat.

PIDULIK PEEDISALAT
  • 500 g riivitud keedetud peeti
  • 50 g heledaid rosinaid
  • 50 g riivitud juustu
Kaste:
  • 1 dl majoneesi
  • 0,5 dl hapukoort
  • soola
  • 1 tl suhkrut
  • 1 küüslauguküüs
Segasin peedi juustu ja rosinatega. Teises kausis majoneesi, hapukoore, soola, suhkru ja peeneks hakitud küüslaugu, valasin kastme salatile, peale läks veel hakitud kreeka pähkleid. Väga hea salat.

KIIRE POHLAMOOS
  • 200 g külmutatud pohli
  • 0,5 dl vett
  • 2 dl moosisuhkrut
Pohlad panin potti, tegin pudrunuiaga natuke katki, lisasin vee ja keetsin u 3 minutit. Lisasin moosisuhkru ja keetsin madalal tulel 10 minutit. Midagi vist tegin valesti või peabki see moos nii vedel olema, oleks võinud paksem olla minu arust.

ŠOKOLAADI-HALVAATORT
Täidis:
  • 800 g aprikoosikompotti
Immutamiseks:
  • 1 dl kompotivedelikku
  • 1 spl sidrunimahla
  • 2 spl Amarettot
  • suhkrut
Pinnale:
  • 2 dl vahukoort
  • 4 spl suhkrut
  • 200 g kohupiimapastat
  • 1 spl sidrunimahla
  • 100 g halvaad
Põhja tegin tavalise biskviidi, 4 muna, 4 spl suhkrut ja 4 spl jahu, lisasin veel 4 spl kakaod, et pruun põhi saada. Valmis põhja lõikasin pooleks. Aprikoosikompotil kallasin vedeliku eraldi, aprikoosid püreestasin saumikseriga. Segasin immutamise jaoks kompotivedeliku, amaretto, sidrunimahla natukese suhkruga. Kook ei tahtnud seda vedelikku eriti sisse võtta ja natuke voolas üle. Peale määrisin aprikoosipüree, mis ka natuke üle ääre voolas. Pinnale vahustasin vahukoore suhkruga, lisasin kohupiima, halvaa ja sidrunimahla. Määrisin aprikoospüree peale. Siis tõstsin sinna peale teise plaadi, jälle imutasin ja peale halvaavaht. Aprikoosipüreed jäi kõvasti üle. Kook tõmbas öö läbi, serveerimisel riputasin pinnale riivitud šokolaadi.

No comments: